Build sustainable stakeholders’ interactions around Wine & Food heritage.

A methodological approach for Douro enotourism region.

Resumo

Wine tourism represents a complex ecosystem, covering various fields of research, stakeholder interests, Wine & Food landscapes, territorial & cultural strategies and business perspectives. The Douro territory (North of Portugal) was the first wine region in the world to be demarcated and regulated (1756) and more recently, in 2001, due to its strong cultural identity, the Alto Douro Vinhateiro was classified by UNESCO as a World Heritage Site. This work, which is based on a diverse documental analysis, literature review and field work, aims to suggest a new enotourism “Stakeholder Analysis” model, reinforcing Wine & Food heritage perspective inside the tourism experience. Another objective of our study is to encourage responsible behaviour among all stakeholders to guarantee a balanced approach between business competitiveness, cultural authenticity, site-conservation, landscape promotion and sustainable development. To assure a sustainable Wine Tourism sector, all Douro stakeholders must balance their own business goals and agendas with the territory development vision, wine & food heritage and adopt cooperation strategies in their businesses and territory.

Biografia do Autor

Josefina Olívia Salvado, Govcopp e DIAITA

Josefina Salvado possui uma formação que integra competências em âmbitos diversos: Doutoramento em Turismo e Mestrado em Gestão e Desenvolvimento em Turismo (UA-Universidade Aveiro); MBA em Marketing (IESF - Instituto de Estudos Superiores Financeiros e Fiscais); Licenciatura e Especialização em Auditoria (UA-ISCAAv); Licenciatura em Economia (Universidade de Coimbra- FEUC), Doutoranda em Patrimónios Alimentares: Culturas e Identidades na FLUC – Faculdade Letras da Universidade de Coimbra.

Inicia em 2012 a docência no ensino superior, nas Universidades Portucalense Infante D. Henrique e Lusófona do Porto. Atualmente é Docente no ISCET – Instituto Superior de Ciências Empresariais e do Turismo (Porto) e na Universidade Lusófona (Porto).

É investigadora na GOVCOPP (Unidade de Investigação em Governança, Competitividade e Políticas Públicas) vinculada à Universidade de Aveiro, integrando o Projeto TWINE; Investigadora no projeto DIAITA - DIAITA - Património Alimentar da Lusofonia (Universidade de Coimbra).

Publicado
2021-07-01
Como Citar
Salvado, J., & Joukes, V. (2021). Build sustainable stakeholders’ interactions around Wine & Food heritage. Revista Turismo & Desenvolvimento, 36(1), 93-112. https://doi.org/10.34624/rtd.v1i36.7877
Secção
Artigos